Vraag & Antwoord

Waarom is Bokemei opgericht als er toch al zoveel hulporganisaties zijn..?
Gelukkig wel. Maar helaas, nog steeds niet genoeg. Schrikbarend veel kinderen worden gewoon niet bereikt met onderwijs. Onze kinderen wonen in een afgelegen gebied zonder transportmogelijkheden, een dichtbijzijnde school was er niet. Bokemei kent de problemen van binnenuit omdat enkele bestuursleden uit het land zelf komen, weet welke personen en organisaties betrouwbaar zijn.

Hoe controleert Bokemei of de gelden goed terecht komen?
De medewerkers van Bokemei uit Nederland bezoeken regelmatig de projecten en verblijven er voor langere tijd. Maar controle vindt ook plaats via een ingenieus controlesysteem binnen het land waar hulp geboden wordt. Daarnaast vindt informele controle plaats door bekenden van Bokemei die in de buurt wonen. De kleinschaligheid van de projecten is een voorwaarde om het geheel overzichtelijk te houden. Zonodig kan dan gemakkelijk bijgestuurd worden.

Waaruit bestaat de hulp die gegeven wordt?

1. Ondersteuning van onderwijs voor de allerarmsten
In een afgelegen gebied met amper voorzieningen is in 2012 een school gebouwd. Kinderen van arme families volgen kleuter en basisonderwijs en voortgezet lagerberoeps. De schoolcapaciteit is circa 325 kinderen. Bokemei ondersteunt de armste families met onderwijs en zorgt voor sponsoring van exploitatiekosten tot dit door het land zelf wordt overgenomen.

2. Hulp aan weeskinderen
Vanaf 2004 betalen we onkosten voor 16 weeskinderen: voedsel, medicijnen, schoolboeken, schooluniform, voorbereiding op werk en andere middelen. Het weeskind volgde een opleiding die de kans op een onafhankelijk bestaan garandeerde. Iemand binnen de familie kreeg een klein bedrag en was verantwoordelijk voor het wel en wee van het kind, zodat het niet naar een weeshuis hoefde. Door de hoge exploitatiekosten van de pas gebouwde school zijn we genoodzaakt het weeskinderenproject dat ver weg ligt vanaf 2014 langzaam af te bouwen en vullen geen weggevallen plekken meer op.

Hoe weet ik of Bokemei mijn financiële bijdrage goed besteedt?
Bokemei werkt met veel mensen en organisaties binnen en buiten Nederland die ons project regelmatig bezoeken. Kosten worden zoveel mogelijk gedrukt, zodat een maximaal percentage daadwerkelijk aan onderwijs kan worden besteed.